Inscripcions:
El període d'inscripció roman obert durant tota la competició fins un mes abans de finalitzar la mateixa, per tant els jugadors poden inscriure's en qualsevol moment durant la major part del transcurs de la mateixa. El període de competició va del dia 21 de Febrer del 2015 fins el 28 de Novembre del mateix any, les inscripcions és podran fer fins el dia 31 d'Octubre del 2015.
Per poder inscriure’s a la lliga cal ser soci de la AJJRR (Associació de Jugadors i Jugadores de Rol de Reus) fent el pagament de la quota anual de 40 €, aquest pagament a més de donar dret a jugar les partides de lliga (fins a les 16 partides màximes fixades per el reglament) durant tot l’any, inclou la gratuïtat en la inscripció dels tornejos de Fow que és celebrin durant l’any, així com de poder gaudir dels serveis de la associació, com l’accés a les instal•lacions de l local per fer ús dels seus serveis, com per exemple la ludoteca de jocs i d’altres activitats i tornejos que és puguin celebrar.
Aquest any a part d’organitzar la lliga de Fow de Reus tenim previst organitzar dos tornejos de Fow: per una banda la tercera edició del “Ciutat de Reus” a finals d’any i un altre a mitjans d’any que podria ser en format de inter-clubs, en aquests tornejos la inscripció serà oberta a jugadors no socis fent el preceptiu pagament de la inscripció que correspongui en les bases de cada torneig. Recordem, com em dit abans, que els socis és poden inscriure gratuïtament a qualsevol torneig que s’organitzi.
Tots els participants inscrits a la lliga és podran beneficiar d'un 15% de descompte en productes de Minairons Miniatures: http://www.minairons.eu, també des de la AJJRR és faran regularment comandes conjuntes com a club per a tots els socis inscrits o no a la lliga amb el mateix descompte. Abans de fer la primera comanda individual per part de jugadors de la lliga a Minairons consulteu a l'organització:fowtarna@gmail.com, per comprovar que esteu llistats en la llista d'inscrits facilitada a Minairons.
En l' inscripció a la lliga de Fow s' inclou l’acceptació i participació en el Ranking de Generals del Fowtarna (tots els jugadors inscrits a la lliga rebran una còpia de reglament del Ranking de Generals). Aquest és un ranking que vol representar el que seria la nostra ATP particular, però dir-ho d'alguna manera, en aquest comptaran totes les partides jugades de lliga, no només de la lliga en curs, si no també de les anteriors i posteriors edicions, també tornejos i d'altres competicions que siguin puntuables, serà doncs una classificació global i acumulativa de cada jugador de la comunitat Fowtarna (més informació veure al reglament del Ranking de Generals Fowtarna).
L' inscripció a 3a Lliga Fow Reus és pot fer efectiva enviant un email a: fowtarna@gmail.com
Cal indicar a la inscripció a part del vostre nom complert, un email i telefon mòbil de contacte.
REGLAMENT:
• Amb quin exèrcit és pot participar?
Els participants no tenen que jugar amb un sol exèrcit d'una nacionalitat durant la lliga, poden fer-ho amb
qualsevol que tinguin a la seva disposició. S'inscriu el participant, no l'exèrcit, per tant podeu fer partides amb diferents exèrcits i períodes, sempre que us poseu d'acord amb el contrincant i respectant les normes històriques del reglament de la lliga (veure més avall l'apartat de condicions de la partida).
• On i quan és fan les partides de lliga?
Les partides s'han de portar a terme a les instal•lacions de L' Associació de Jugadors/es de Rol de Reus, Carrer
Eduard Toda 12 de Reus, Divendres, Dissabtes i Diumenges, de 17h a 21h de la tarda. També hi ha la
possibilitat de concretar altres horaris a part dels indicats, sempre amb prou antelació, consulteu a l'organització
en aquests casos.
• Quins son els meus contrincants i límit total de partides jugades?
Tots els jugadors inscrits a la lliga son potencials adversaris, els jugadors és poden desafiar i quedar per jugar
entre ells lliurament, amb les següents limitacions i normes:
▪ No és poden jugar més de dos partides consecutives entre dos mateixos jugadors.
▪ No és pot jugar més de cinc cops entre dos mateixos jugadors al llarg de la competició.
▪ Fins un màxim de 16 partides de lliga és poden jugar per participant.
• Quin és el mínim de partides que s’ha de jugar?
• Cada participant ha de jugar almenys cinc partides durant el transcurs de la competició abans de que finalitzi, per a que la seva classificació sigui vàlida al finalitzar la competició.
• Cada jugador haurà d’haver jugat contra un mínim de tres participants diferents abans de finalitzar la competició, si no rebrà 30 punts de penalització (al seu ELO) a la classificació final.
• Que s'ha de portar a les partides?
A part del material per el joc habitual és obligatori que cada jugador porti el llibre o document de referència de la llista amb la que juga, i s' haurà d'entregar una còpia de la llista al adversari. També caldrà portar una còpia de la fulla de resultat, que s'ha d'omplir una part de la mateixa abans de començar la partida i complimentar-la al final de la mateixa (veure annex: fulla de resultats), aquesta fulla de resultat s'ha de signar i deixar en un lloc del club previst per aquest efecte al finalitzar la partida. L' organització recollirà periòdicament aquestes fulles, per poder portar un millor control, és molt important perque és l'únic document vàlid a l'hora de consignar i validar les partides. A més d'això per agilitzar l'actualització dels resultats i classificació de la lliga és pot enviar un email a l'organització amb el resultat de la partida, a: fowtarna@gmail.com.
• Condicions de la partida?
Les condicions de les partides han de ser consensuades prèviament entre els dos jugadors, respectant les
següents normes:
• Els punts de partida han d'ésser consensuats per els dos jugadors, des de 750 punts fins 2000 punts.
• La missió també serà d'entre els disponibles i oficials del joc, així com d'altres no oficials que cregui oportú l'organització.
• Les llistes dels dos jugadors han de ser dels llibres oficials del mateix període en joc i del mateix front. Aquest reglament generalitza per mateix front: per una banda totes els llibres de llistes del front oriental, i per l'altre tots els llibres que engloben els diferents teatres del front occidental. Com a fronts diferenciats també cal anomenar: Africa, els diferents períodes de Guerra Civil Espanyola i d'altres no europeus, com Vietnam, Orient Mitja, etc..., com a excepció: el llibre “Forces” serveix per tots els fronts del període Late.
• Les partides sempre han de ser d'aliats contra eix, o faccions enfrontades del conflicte a representar, com republicans contra nacionals en el cas de guerra civil, per exemple.
• Les partides han de ser pactades a un determinat nombre de torns i temps màxim de joc, aquesta informació ha de ser escrita prèviament al començament de la partida en la fulla de resultats (veure annex: fulla de resultats). Recomanem per partides de 1500 punts nou o deu torns, 12 torns en partides de més de 1500 punts, 12 torns també serà el màxim de torns que és poden jugar en una partida. Si una partida no finalitza per no tenir prou temps o s'ha arribat al nombre de torns pactats i no hi ha guanyador el resultat serà el que hagi en aquell moment comptan els “platoons” destruïts al contrari, amb el resultat mínim de un a un en els casos que no hagin baixes, un platoon destruït al adversari son dos punts, i dos o més platoons destruïts son 3 punts màxim. En el casos que un dels jugadors abandoni la partida per qualsevol motiu abans dels torns i temps marcats s'aplicarà la mateixa norma anterior. No és contemplen els abandons ni concessions de partida, aplicant en aquests possibles casos el mateix criteri anterior. Recordeu que encara que la partida acabi i no hagi guanyador, per molt evident que sembli el seu resultat futur si aquesta s' allargués més, no és pot declarar com a victòria, aquesta ha d'esser aconseguida dins del temps i torns pactats.
• L'ús de proxis està prohibit, excepte en alguns casos de variants de vehicles i tancs del mateix model, en tot cas si s'utilitzen diferents variants d'un model en una mateixa unitat tots hauran de ser identificats com el mateix model. En el cas de l' infanteria han de ser de la mateixa nacionalitat (o aliades si és el cas) en aquest cas és poden fer servir tipus diferents d'unitat al representat però clarament identificades abans de començar la partida. Per exemple podem fer servir granaders com pioners, o unitats strelkovy per enginyers, infants de marina com infanteria de línia, etc...
En alguns casos excepcionals s'acceptaran determinats proxis en l' ús de gun teams i armes, sempre que estiguin ben identificades, en cas de dubte podeu adreçar-vos i preguntar al responsable del control de Proxis: Àngel Lucas, email: badlucy29@hotmail.com . En tots els casos recomanem que els jugadors és cenyeixin al màxim amb les unitats representades per evitar possibles confusions durant el transcurs de les partides, o en el seu defecte estiguin totes molt ben identificades.
• Les miniatures s'han de presentar totes pintades, s' entén per pintades com a mínim el color base d'exèrcit en els vehicles i tancs, i almenys tres colors en el cas de la infanteria i gun teams, per exemple: casc, pell i color base de l'uniforme. Les peanes de tots els teams també han d'estar pintades i/o decorades. En el cas de l'artilleria cada peana ha d'estar acompanyada almenys de dos servents pintats almenys amb tres colors: casc, pell i color base de l'uniforme. Si un dels contrincants vol, pot demanar que és retirin del joc les miniatures que no compleixin aquests requisits, també ho podrà fer qualsevol membre de l'organització si així és detecta.
• L'escenografia també és pactarà abans de la partida per tots dos jugadors, n'hi haurà disponible al club, però també queda oberta la possibilitat d'aportar elements per part dels participants. La configuració de l'escenografia sobre el taulell és farà de forma aleatòria o bé establerta i consensuada entre els participants. És probable que un cop avançada la competició s'estableixi un sistema aleatori de generació d'escenaris i escenografia. És molt important consulta l'annex 1 de terreny per saber les normes generals de l'escenografia.
• El mínim de torns jugats ha de ser de 5, si la partida finalitza en el 4art torn el resultat final serà de 1 a 1, sense tenir en compte els platoons destruïts a efectes de determinar la puntuació de la partida, però si a efectes de la classificació general.
Presentació de documentació de la partida:
Si un dels jugadors no entrega al contrincant una còpia de la seva llista i/o no disposa del Llibre o document de referència, l'altre jugador pot decidir renunciar a jugar la partida, o bé accedir a jugar-la, en aquest cas no és podrà reclamar posteriorment cap infracció ni reclamació a l'organització.
Errors de puntuació o composició indeguda de llistes:
És responsabilitat dels jugadors revisar les ordres de batalla del seu contrincant sempre abans de l’inici de la partida i després del desplegament inicial. Si és detecta un error per excés de punts en la llista abans de començar la partida per part d'un dels jugadors l'infractor no podrà fer una llista nova, només podrà extreure els equips de la llista presentada fins complir el límit de punts, en cap cas substituir o refer la llista amb unitats noves. L’únic que cal indicar al adversari abans del desplegament és el tipus d’unitat: infanteria, blindats, etc... en els escenaris que cal saber-ho per determinar l’atacant i defensor.
Si és detecta posteriorment un cop acabada la partida per part d'un dels participants alguna infracció aquest podrà reclamar a l'organització aquest fet, un cop comprovat l'error el jugador infractor perdrà tots els punts de ELO aconseguits producte de la victòria, si és el cas, i el perdedor recuperarà tots els punts perduts de ELO producte de la derrota, a més l'infractor perdrà la partida per 4 a 3, tot seguit s'aplicarà la pèrdua de 15 punts de ELO del perdedor i el guany de 15 punts de ELO per el nou guanyador resultant. En la classificació s'actualitzarà el canvi victorià/derrota.
En el cas de partides en que tots dos jugadors detecten errors de l'altre i així o fan saber i reclamen a l'organització tots dos participants perdran un punt de partida, el resultat no podrà ser mai inferior a 1 a 1.
En tots els casos, excepte en els casos d'infraccions dels dos jugadors, l'infractor perdrà tots els punts obtinguts en la partida en qüestió així com la resta de variables, tot i així seguirà comptant com partida jugada per tots dos participants, també en els casos d'infraccions dels dos jugadors. Les reclamacions s'han d'enviar a: fowtarna@gmail.com. Quan parlem d'aquests errors ens referim al excés de punts de les llistes acordades o bé en altres errors en la composició de les llistes. Cal aportar a l'organització una còpia de la llista de la que és fa la reclamació.
Regles especials d'unitats:
Un altre cas de possible infracció és la de no anunciar per part d'un dels jugadors de regles especials d'unitats determinades abans de l’inici de la partida, és per tant obligatori informar al contrincant de qualsevol regla especial d'unitat (no ens referim a cap regla especial d'exèrcit i/o del manual), si un jugador informa de les regles especials d'unitats després del desplegament el contrincant podrà, si ho desitja, demanar que és faci de nou tot el desplegament. En els casos que el jugador anuncia la regla especial iniciada ja la partida i durant alguna fase de la partida el contrincant podrà demanar que la regla especial sigui anul•lada. Si el contrincant perjudicat decideix no aplicar cap d'aquestes penalitzacions no podrà a posteriori reclamar res.
En el casos de possibles reclamacions en quant a proxis utilitzats també és pot enviar la reclamació a la organització: fowtarna@gmail.com, l'organització aplicarà les mateixes penalitzacions que en el cas d' errors en les llistes. Cal aportar en aquest cas també a l'organització una còpia de la llista de la que és fa la reclamació i indicar els proxis en questió.
Sistema de classificació:
Cada jugador rep 1.000 punts de ELO a l'inici de la competició i cada vegada que s'enfronta a un altre participant el sistema compara la diferència de ELO de tots dos. Si la partida la guanya el jugador amb menys ELO aquest rep 20 punts ELO, més 1 punt per cada 10 punts de diferència entre els dos jugadors, fins a un màxim de 10 punts. Si la partida la guanya el jugador amb més ELO rep 20 punts, menys 1 punt per cada 10 punts de diferència entre els dos jugadors fins a un màxim de 10 punts. Si els dos jugadors estan empatats a ELO, el que guanya rep 20 punts. Els punts és guanyen a compte del que perd. La classificació s'estableix de major a menor ELO.
Entenem per victòria/derrota les partides que finalitzen amb un guanyador per trencament de moral de companyia del adversari, o assoliment d'objectiu, o bé també per assoliment de les condicions de victòria de la missió en joc. Les partides que finalitzen sense victòria i en la quals s'assignen els punts de partida per platoons destruïts el que obtingui més punts de partida rebrà 5 punts de ELO si és tracta del jugador amb menys ELO (independentment de la diferencia de ELO), i tres punts si el guanyador té més o el mateix ELO que l'adversari. No hi haurà modificació en el ELO, ni pèrdua ni guany de punts de ELO en els casos d'empat/taules: 1 a 1, 2 a 2, o 3 a 3, tot i que la partida seguirà comptant com jugada per els dos jugadors.
Exemple de pèrdua i guany de ELO, entre parèntesi el ELO:
Jordi (1256) vs Manel (1195). Diferència d' ELO 61 = fins a 6 possible punts extres.
En el resultat final no hi ha guanyador essent de 2 a 1 a favor de Jordi, aquest guanya 3 punts de ELO del adversari, per tant, després de la partida a cada participant li quedaria el ELO de la següent manera: Jordi: 1259, Manel: 1192. Si el resultat hagés estat al revés Manel obtindria 5 punts del seu adversari: per tant, després de la partida a cada participant li quedaria el ELO de la següent manera: Jordi: 1251, Manel: 1200.
En el cas que s'hagués produït la victòria del Manel (6 a 1, 5 a 2, etc...) aquest obtindria 26 punts i el seu ELO quedaria en 1221.
En cas d'empat de puntuació ELO s'usen els següents criteris de desempat a efectes de classificació:
1. Més partides jugades.
2. Major nombre de victòries/victòries mínimes.
3. Més suma total de punts de partida (PAP).
4. Major nombre total de “platoons” destruïts (K).
5. Millor Posició al Ranking de Generals.
En tot cas al finalitzar una partida s'haurà d'anotar rigorosament el resultat de la partida i els platoons destruïts al adversari i totes les dades demanades al full de resultats, ja que son factors importants per les estadístiques i per els desempats.
El sistema de puntuació ELO és un mètode matemàtic-basat en càlcul estadístic per calcular l'habilitat relativa dels jugadors de jocs com per exemple els escacs.
El seu nom prové del seu inventor, el professor Árpád Elo (1903-1992) (un físic nord-americà d'origen hongarès), contràriament a la suposició generalitzada estesa que es tracta d'un acrònim, és recorre a l'ús de majúscules ELO per distingir al mètode respecte de la persona que el va inventar.